Thursday, April 16, 2009

Exista munti sub apele oceanelor?

Cei mai înalți munți de pe suprafața uscată a Terrei sunt, după cum se știe, în Asia, înălțimele himaliene ating aproape 9000 de metri. Dar lanțuri importante de munți există și sub apele oceanelor. De pildă, înălțimea lanțului atlantic de munți submarini atinge, în partea centrală , 1500-3000 de metri, iar vârful cel mai înalt - o insuliță din grupul Azore- se înalță deasupra fundului oceanului cu 9000 de metri, din care 2500 se găsesc deasupra nivelului mării. Acest lanț muntos desparte Oceanul Atlantic în două părți : apuseană și răsăriteană. Doar două defileuri înguste , numai două falii în puternicul lanț unesc două părți ale oceanului în apropiere de ecuator.



Se presupune că lanțul atlantic ieșea cândva deasupra oceanului dar apoi s-a scufundat împreaună cu fundul oceanului. Într-o vreme lanțul muntos atlantic fusese socotit drept o rămpșiță a enigmaticei Atlantida scufundată pe neașteptate.
Alte lanțuri muntoase se înșiră pe fundul oceanelor Indian (de mai mici dimensiuni decât cel Atlantic) și Pacific . Puternicul lanț al acestuia din urmă are vârfuri ce încununează o parte din aceste catene submarine, formând șiruri de insule cum sunt, de pildă , Hawaii, Aleutinele și altele.
Savanții presupun că lanțurile de munți submarini s-au format acum 500-1000 milioane de ani, în perioada geologică precambriană. Aceștia sunt cu mult mai vechi decât Munții Himalaia , Alpi, Anzi și Stâncoși . În adâncurile oceanelor se petrec necontenit schimbări. Fundul lor este zguduit de cutremure dese, vulcanii submarini erup cenușă și lavă . Se ridică pe neașteptate la suprafața oceanului insule (chiar în zilele noastre) și tot atât de uimitor dispar. Prin 1830 , în Mediterana, între Sicilia și coastele Africii s-a ridicat , surprinzător , o insuliță. Peste câțiva ani ea a fost înghițită de valuri, iar în loc a rămas doar un recif, cunoscut în prezent sub numele de Graham. La două mii de mile de Australia se afla în ocean mica insulă Falcon; dar în 1915 a dispărut pentru ca în 1926 ... să reapară. În zonele insulelor Aleutine, apariția și dispariția insulelor este un fenomen destul de frecvent.

No comments:

Post a Comment