Monday, April 13, 2009

Eclipse de Soare și de Lună

Cuvantul eclipsa provine din limba greaca. Inseamna 0 disparitie totala sau parțiala (pentru un observator de pe Terra) a imaginii unui astru, datorita faptului ca intre astrul luminos eclipsat și Pamant se interpune un alt astru, ori faptului că astrul eclipsat se afla momentan in conul de umbra aruncat de un alt astru.

Eclipsa de Soare este un fenomen natural, produs in cursul mișcarilor Lunii și ale Pamantului, prin interpunerea Lunii intre Pamant și Soare. Cand Luna este in conjunctie cu Soarele, in momentul trecerii in vecinatatea unuia dintre noduri, ea poate sa ascunda complet Soarele, sa lase vizibil numai un inel din discul Soarelui. La data de 11 august 1999 a avut loc 0 eclipsa totala de Soare vizibila la noi. Asemenea eclipse se petree la 0 perioada de 18 ani și 11 zile, numita saros și cunoscuta inca din antichitate.
Durata maxima a unei faze complete a eclipsei de Soare este de șapte minute și jumatate (observata la Ecuator, caci la latitudini mai inalte ea se reduce). La Ecuator, toate fazele eclipsei pot dura pana la patru ore și jumatate.

Durata totală a fazelor eclipsei de Luna poate ajunge pana la patru ore; iar intervalul in care Luna se afla in intregime in umbra se poate prelungi cel mult 110 minute.

Cel mai mare numar de eclipse de Soare și de Luna, impreuna, este de șapte, iar oel mai mic este de doua. Nu exista vreun an in care să nu aibă loc cel putin doua eclipse de Soare, in timp ce anii fără eclipse de Lună sunt relativ multi, aproximativ cinci ani. In emisfera nordică a Pamantului, discul lunar se suprapune pecel al Soarelui de la dreapta spre stânga, în timp ce în emisfera sudică fenomenul se petrece invers.

Eclipsele de Soare nu trebuie privite cu ochiul liber căci afectează retina. Cel mai bine e să fie observate printr-un negativ fotografic alb/negru sau prin ochelari speciali.

No comments:

Post a Comment